Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Cicák

 

Nagy, és nemes ősökkel büszkélkedhet a mi kis házicicánk. A macskaszerű ragadozók (felidák) már 65 millió éve éltek a Földön. A macskán kívül közéjük tartoztak a kutyák, a medvék, a hiénák ősei is.

Az igazi őasmacska csak 10 000 évvel ezelőtt fejlődött ki. Ez volt valamennyi macskaféle - így az oroszlán, a tigris, a jaguár, a gepárd és a házimacska - őse. A családból csak egy, igaz a leghatalmasabb rokon, a kardfogú tigris halt ki.

A mi cicánk háziasításának kezdete az idő homályába vész. Az első házimacskákat az afrikai vadmacskákból szelídítették az ókori egyiptomiak. Az biztos, hogy a macska jóval a kutya után telepedett meg az ember mellett. Az ember pedig csak az utóbbi száz évben avatkozott bele - tenyésztéssel, keresztezéssel - a macskafajták kialakításába.

Már az ősi anatóliai (ma Törökország) és jerikói (ma Irak) képi ábrázolásokon is találunk macskákat, fényes karrierjük mégis úgy 5 ezer éve Egyiptomban kezdődött. A macska az évszázadok során nemegyszer az istenségig vitte a ranglétrán, sokszor vallásos tisztelet övezte. Majd az egérfogó rabszolgamunkán át eljutott mai rangjáig; doromboló, szépséges kedvenc lett belőle.