Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Macskák ápolása 

 

 

 

FÜL:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Időnként töröljük ki a hallójáratot babaolajos fültisztítóval, majd vattával töröljük át. Ne használjuk ugyanazt a pálcát mind a két fülhöz. Ha a fülben barna  pöttyöket vagy sűrű váladékot találunk, akkor parazitákra vagy gyulladásragondolhatunk. Ilyenkor forduljunk állatorvoshoz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SZEM:

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 A szemfolyás kötőhártyagyulladást, megfázást vagy sérülést jelez. De létezik másfajta szemfolyás is a rövidorrú macskáknál. A rövid orr miatt a  könny- csatorna beszűkülhet, ami a könnyet az orrüregbe vezeti. Ilyenkor a szemeketSzemgyulladásnál nagyon jó akamillateás lemosás is. Itt se használjuk ugyanazt a vattát mind a két szemnél.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FOGAK:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  A fogkőképződés és fogínygyulladás minden arra hajlamos macskánál megjelenik. Ha a macska nem használja kemény csontok rágására a fogait, akkor már 2-3 éves korban kialakulhat. Tünete a rossz szájszag és a nyálzás. A fogkövet az állatorvossal távolítassuk el. Ne adjunk a macskának szilánkosan törő, hosszú csöves csontot (pulyka, kacsa, öreg tyúk), mert a hegyes csontok megsebezhetik   az állatot, vagy akár fulladást okozhatnak. Idősebb macskáknál a csontetetés székrekedést okozhat, ezért vigyázni kell.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

KARMOK:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Neveljük rá a macskát a karomkoptató használatára. Direkt erre a célra kap-ható a sisal kötéllel bevont karomkoptató. De nagyon jó egy kicsi farönk is. Így megóvhatjuk bútorainkat.A karmok végét le is vághatjuk, de csak az áttetsző végeket csípjük le, nehogymegsértsük a karomban levő ereket, idegeket. Mert ha ezeket megsértjük, aznagyon fájdalmas, és néhány percig tartó vérzést is okozhat.